Na dwa litry wody:
Wędzona kość
kiełbasa(sztuka na osobę)
porcja włoszczyzny
cebula
przyprawa uniwersalna
sól
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 2-3 kulki
łyżka majeranku
kilka listków lubczyku
granulowany czosnek
szklanka zakwasu na żur
1,5 kg ziemniaków
olej
przyprawa do potraw z ziemniaków
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę,wrzucić kość,obraną i umytą włoszczyznę,dodać liść laurowy,ziele angielskie,przyprawę uniwersalną do smaku,ugotować wywar.W tym samym czasie ugotować ziemniaki. Warzywa i kość wyjąć z wywaru,wlać szklankę zakwasu,zagotować,dodać majeranek,łyżeczkę czosnku i posiekany lubczyk. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto,dodać do żurku,na koniec wrzucić kiełbasę i żurek przykryć. Ziemniaki obsmażyć na złoto z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Do talerzy nakładać ziemniaki,pętko kiełbasy i zalać żurkiem.
Porady
Mi wystarczy szklanka zakwasu. Aby się nie zmarnowała reszta zamrażam zakwas w butelce i mam porcję na następną zupę :)
Komentarze