Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Zupa i drugie danie w jednym :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na dwa litry wody:
    Wędzona kość
    kiełbasa(sztuka na osobę)
    porcja włoszczyzny
    cebula
    przyprawa uniwersalna
    sól
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie 2-3 kulki
    łyżka majeranku
    kilka listków lubczyku
    granulowany czosnek
    szklanka zakwasu na żur
    1,5 kg ziemniaków
    olej
    przyprawa do potraw z ziemniaków

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę,wrzucić kość,obraną i umytą włoszczyznę,dodać liść laurowy,ziele angielskie,przyprawę uniwersalną do smaku,ugotować wywar.W tym samym czasie ugotować ziemniaki. Warzywa i kość wyjąć z wywaru,wlać szklankę zakwasu,zagotować,dodać majeranek,łyżeczkę czosnku i posiekany lubczyk. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto,dodać do żurku,na koniec wrzucić kiełbasę i żurek przykryć. Ziemniaki obsmażyć na złoto z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Do talerzy nakładać ziemniaki,pętko kiełbasy i zalać żurkiem.

Porady

Mi wystarczy szklanka zakwasu. Aby się nie zmarnowała reszta zamrażam zakwas w butelce i mam porcję na następną zupę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować