Żurek z wkładką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Zawsze na Święta Wielkanocne króluję na naszym stole żurek.I w tę święta też był.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 0,5 l bulionu
    300 ml zakwasu żytniego
    6-8 cienkich białych kiełbasek(surowych)
    6 szt. jajek przepiórczych gotowanych
    3 szt. cebuli
    1 szt. ząbek czosnku
    1 łyżeczka chrzanu
    majeranek
    koperek
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnka wlać ok.0,5 l wody, zagotować. Dać surowe kiełbaski i pokrojoną w ćwiartki cebule. Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 min.
  • 2. 2. Wyjąć ugotowaną kiełbaskę, zmiksować blenderem gotowaną cebulę, wlać zakwas, ciepły bulion, dodać chrzan, rozgnieciony lekko czosnek, jeszcze trochę majeranku. Zupę gotować jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu.
  • 3. 3. Przed podaniem pokroić połowę kiełbasek i jajek w kostkę do zupy, a połowę zostawić do dekoracji. Posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować