Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Coraz bliżej święta wielkanocne i coraz bardziej zastanawiamy się nad tym co i jak podać w tym czasie na stół. Owszem, ortodoksyjni kucharze nie będą mieli dylematu co podać. Jest klasyka powtarzanych potraw, jest żelazny zestaw dań na tą okazję i nie ma dyskusji! No ale co z takimi oryginałami jak ja, którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić coś mniej konwencjonalnego z tej okazji? Owszem składniki niech pozostaną klasyczne, bo i barszcz biały na dobrym żurku, i biała kiełbasa będą wykorzystane, ale na tym z klasyką koniec! Bo ja zachęcam was do przygotowania sobie: żurku z pierogami, faszerowanymi białą kiełbasą! Kto nie boi się takiego eksperymentu, może skorzystać z szczegółowego przepisu, do którego podaję link. Ja zachęcam, bo wyszło bardzo dobre! Odważnym życzę smacznego!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marchewki

    2 pietruszki

    1 seler korzeniowy

    1 por

    1 cebula

    2 suszone kapelusze borowików

    4 liście laurowe

    4 ziarna ziela angielskiego

    ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

    1 łyżka majeranku

    500 ml żuru



    Ciasto:
    250 g mąki
    1 łyżeczka masła
    200 ml wrzącej wody



    Farsz:



    2 pętka białej kiełbasy

    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pierogi

Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą 1. Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą (2 cm ponad powierzchnię warzyw), dodajemy sól (1/2 łyżeczki), ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, 2 kapelusze prawdziwków, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny( po godzinie marchew wyławiamy i kroimy w talarki).

    Wywar przecedzamy przez drobne sito.

    Do bulionu warzywnego wlewamy żur, dodajemy majeranek, zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Pierogi:



    Z kiełbasy wyciągamy farsz, lekko doprawiamy majerankiem. Wyrabiamy z odrobiną ciepłego bulionu warzywnego.



    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.



    Gotujemy w osolonym wrzątku, 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować