Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Super smaczny, kwaskowaty żurek z dodatkiem soczystej kiełbaski zapiekanej w cieście francuskim to prawdziwy raj dla podniebienia :)

Składniki:

  • 1 laska dobrej swojskiej kiełbasy
    ciasto francuskie (tyle aby zawinąć w nie kiełbasę)
    litr bulionu drobiowego
    0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
    2 ząbki czosnku
    mała laska białej kiełbasy
    łyżeczka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    4 łyżeczki chrzanu
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Ciasta

Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście 1. Kiełbasę swojską zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 2. Po wyjęciu z pieca ostrym nożem tniemy na plasterki o grubości około 1,5 cm.
  • 3. Do bulionu wlewamy zakwas a po zagotowaniu wrzucamy białą kiełbasę.
  • 4. Gotujemy około 20 minut po czym doprawiamy do smaku majerankiem, sola i pieprzem.
  • 5. Przed samym podaniem do każdej miseczki dodajemy po łyżeczce chrzanu ze słoika i podajemy z kiełbasą w cieście i jajkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować