Żurek z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wkładamy do zimnej wody (1,2 l), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości.
Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne.
Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości.
Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Podajemy z ziemniakami hasselback.
Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp 200°C.
Komentarze