Żurek z kapustą kiszoną

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki nasz miszmasz na temat żurku.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    300 g kapusty kiszonej
    500 ml żuru
    100 g mrożonych kurek
    1 cebula
    1 łyżka masła
    kminek mielony
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek z kapustą kiszoną 1. Mięso wkładamy do zimnej wody (1,2 l), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości.
    Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne.
    Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości.
    Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc.
    Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
    Podajemy z ziemniakami hasselback.

    Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.39 (231 ocen)

żurek

To może cię zainteresować