ŻUREK Z JARZYNAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam domowy żurek, a szczególnie ten z dodatkiem jarzyn. Taka zupa jest najlepsza, najsmaczniejsza i zdrowa. Mój żurek jest bardzo aromatyczny, a najlepiej smakuje podany z jajkiem. Całość zaciągam śmietaną. Żurek (ale również barszcz biały) możecie podać w chlebowych miseczkach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - ok. 1 kg białej kiełbasy
    - ok. 350 g wędzonki (np. wędzony boczek)
    - 3 liście laurowe
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 2 duże marchewki
    - ¼ selera
    - biała część małego pora
    - 1 łyżeczka pieprzu
    - kilka ziaren zielonego pieprzu
    - kilka ziarenek ziela angielskiego
    - 500 ml zakwasu na żurek
    - 1 łyżka majeranku
    - 1 łyżeczka soli
    - ok. 2 litry wody
    - kubek śmietany 18%
    - łyżka chrzanu
    - jajka do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z jarzynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlej wodę, dodaj kiełbasę i wędzony boczek, a do tego posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w pół plasterki, pieprz, zielony pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
  • 2. Po tym czasie wyciągnij mięso i odłóż by lekko przestygło. A potem pokrój – kiełbasę w plasterki, a boczek w kostkę. Podsmaż na patelni najpierw boczek, a później na wytopionym tłuszczu kiełbasę.
  • 3. Marchewkę i seler obierz i rozdrobnij w blenderze lub zetrzyj na tarce. Por pokrój w półplasterki lub również rozdrobnij za pomocą blendera. Wrzuć warzywa do wywaru i gotuj na małym ogniu około ½ godziny.
  • 4. Do wywaru dodaj zakwas, zamieszaj, a potem dolej zaprawioną śmietanę. Zamieszaj. Dodaj mięso i chrzan. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
  • 5. Na koniec dopraw majerankiem, troszkę pieprzem oraz solą i gotuj około 5 minut. Nałóż obrane jajka na talerz i zalej zupą. Podaj.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować