Zamiast zakwasu jest kwas z kapusty jest on różnie kwaśny więc dodajemy go do smaku.Kiedyś podobną zupę gotowała moja mama a ja przygotowałam z żurkowymi dodatkami.
40 min
Składniki:
jajka 5-6 szt
kiełbasa swojska ok 40 dag
kwas z kapusty ok 1 szkl
liść laurowy 1-2 szt
czosnek 2 ząbki
śmietana 1-2 łyżki
mąka ok 1 łyżka
majeranek
sól
pieprz
Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić dowolnie. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Zagotować wodę, dodać marchew, przyprawy i czosnek. Trochę gotować i dodać przygotowaną wędlinę.
Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie. Dodać do zupy kwas (dodajemy go w zależności jak jest kwaśny można więcej) i zagęścić rozprowadzoną mąką. Doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietanę.
Komentarze