Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zamiast zakwasu jest kwas z kapusty jest on różnie kwaśny więc dodajemy go do smaku.Kiedyś podobną zupę gotowała moja mama a ja przygotowałam z żurkowymi dodatkami.

  • 40 min

Składniki:

  • jajka 5-6 szt
    kiełbasa swojska ok 40 dag
    kwas z kapusty ok 1 szkl
    liść laurowy 1-2 szt
    czosnek 2 ząbki
    śmietana 1-2 łyżki
    mąka ok 1 łyżka
    majeranek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Wędliny

Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić dowolnie. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Zagotować wodę, dodać marchew, przyprawy i czosnek. Trochę gotować i dodać przygotowaną wędlinę.

    Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie. Dodać do zupy kwas (dodajemy go w zależności jak jest kwaśny można więcej) i zagęścić rozprowadzoną mąką. Doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietanę.

    Jajka rozłożyć na talerze i zalać żurkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Przyprawy Śmietana Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować