Żurek z chrzanem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żurek to jedna z moich ulubionych zup

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zakwas na żurek: 1 szklanka
    - rosół z kury: 1 litr
    - kiełbasa wiejska: 40 dekagramów
    - chrzan tarty ze sloika: 1 łyżka
    - słodka smietana: 0.5 szklanki
    - boczek (najlepiej wędzony): 10 dekagramów
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 sztuka
    - ziemniaki średniej wielkości: 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Żurek z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Do gorącego rosołu włożyć boczek, pokrojoną na kawałki kiełbasę i całość zagotować. Dodać zakwas, chrzan, majeranek i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku sola i pieprzem i podgrzać. Ziemniaki obrać i ugotować. Na talerz kłaść porcję ziemniaków i wlewać porcję zupy razem z wkładka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować