żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty

0 (0 ocen)

robię nie tylko na Wielkanoc i bez obaw daję dzieciom

Składniki:

  • na wywar potrzeba kości schabowe lub żeberka tak około 0,5 kg,
    włoszczyznę: liść pora selera i 3-4 liście pietruszki związane bawełnianą nitką,
    2 marchewki,2 ząbki czosnku
    liść laurowy,sól,1 łyżka majeranek
    1 ziarnko ziela angielskiego
    4-5 ziaren pieprzu,
    1 mała opalona cebulka nad ogniem,
    biała kiełbasa-2-3 pętka,
    4-5 jaj ugotowanych na twardo,
    1 szkl. śmietany 30%,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 szkl. kwasu z kapusty.

Porady

na kościach schabowych lub żeberkach gotujemy wywar jak rosół z warzywami, czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem, zielem ang.cebulką i solą. jak już sie to wszystko ugotuje usuwamy kości bądź żedberka i wlewamy szklankę kwasu z kapusty oraz pokrojoną białą kiełbasą. gotujemy jeszcze około 5-10min. następnie zaprawiamy pieprzem mielonym i majerankiem do smaku i śmietaną wymieszaną z mąką. gotujemy 1-2 min. możemy jaja dodać do garnka lub też każdemu w talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy