Żurek z białą i wędzoną kiełbasą

0 (0 ocen)

Żurek - jedna z moich ulubionych zup, niestety rzadko ją przygotowuję, ponieważ mój Misiek za nią nie przepada. Lubię ją za konsystencję(ja robię nieco rzadszą), kwasowość oraz szybkość przygotowania. Wystarczy za dwa dania, gdyż jest bardzo sycący! Żurek najczęściej jadam z białą kiełbasą i jajkiem

Składniki:

  • 40 dkg wędzonych żeberek
    2 laski białej kiełbasy
    2 laski dobrej gatunkowo kiełbasy wędzonej
    0,5 litra zakwasu
    cebula
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    1 marchewka
    kawałek selera
    pół korzenia pietruszki
    majeranek

    dodatkowo: jajka na twardo i gotowane ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z białą i wędzoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i seler.
    Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.
    Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki wiejską kiełbasę i cebulę pokrojoną w talarki.
    Do zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą, i chwilę razem gotujemy.
    Do gotującej się zupy wlewamy zakwas (wcześniej należy go dokładnie wstrząsnąć, aby osiadła na dnie mąka wymieszała się z płynem). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za mało kwaśny to stopniowo dodajemy sok z cytryny, aż uzyska odpowiadającą nam kwaśność. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku.Chwilkę gotujemy.
    Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować