ŻUREK WIELKANOCNY Z PULPECIKAMI Z SUROWEJ KIEŁBASY

5 (167 ocen)

  • 45 min

Przepis mojej mamy.

  • 45 min

Składniki:

  • - 60 dkg surowej kiełbasy
    - 20 dkg boczku wędzonego chudego
    - 1 kostka rosołowa (u mnie "bulion na żeberkach")
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka majeranku
    - vegeta, pieprz
    - 1/2 litra żurku
    - 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    - 3 łyżki śmietany
    - jajka ugotowane na twardo (ilość według potrzeby)
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek wielkanocny z pulpecikami z surowej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek wielkanocny 1. Z jelita kiełbasy wyciskać małe porcje mięsa, z których formować pulpeciki o średnicy ok. 2cm.
  • Żurek wielkanocny 2. Zagotować wodę w garnku. Włożyć boczek i gotować do miękkości. Na gotujący się wywar z boczku dodać pulpeciki i gotować. Po 10 minutach dołożyć kostkę rosołową, pokrojony czosnek, majeranek, pieprz, vegetę i pogotować jeszcze 10 minut. Przyprawiając, należy kosztować, bo boczek i pulpety oddają swoją sól do wywaru. Dodać rozmieszany żurek i zagotować.
  • Żurek wielkanocny 3. Zestawić z ognia, dodać chrzan i wymieszać. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę.
    Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
  • 4. Smacznego !!!!

Porady

Żurek można podać również z ziemniakami i boczkiem pokrojonym w cienkie paseczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować