Żurek wielkanocny z pulpecikami z surowej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jelita kiełbasy wyciskać małe porcje mięsa, z których formować pulpeciki o średnicy ok. 2cm.
2.Zagotować wodę w garnku. Włożyć boczek i gotować do miękkości. Na gotujący się wywar z boczku dodać pulpeciki i gotować. Po 10 minutach dołożyć kostkę rosołową, pokrojony czosnek, majeranek, pieprz, vegetę i pogotować jeszcze 10 minut. Przyprawiając, należy kosztować, bo boczek i pulpety oddają swoją sól do wywaru. Dodać rozmieszany żurek i zagotować.
3.Zestawić z ognia, dodać chrzan i wymieszać. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę.
Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
4.Smacznego !!!!
Porady
Żurek można podać również z ziemniakami i boczkiem pokrojonym w cienkie paseczki.
Komentarze