Żurek wielkanocny z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na moim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany.

  • 60 min

Składniki:

  • * domowy zakwas na żurek
    * włoszczyzna
    * 4 jajka ugotowane na twardo
    * 4 białe kiełbasy surowe
    * plaster wędzonego boczku
    * śmietana wiejska
    * majeranek
    * pieprz świeżo mielony

Żurek wielkanocny z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy