Żurek wielkanocny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W mojej rodzinie jest to jedna z ulubionych zup. Oczywiście, zgodnie z tradycją, nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • ● 1/2 litra żuru
    ● 4 jajka
    ● 2 kawałki kiełbasy śląskiej
    ● 1 marchewka
    ● 1 pietruszka
    ● sól
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1 łyżka suszonego majeranku

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę myjemy,
    obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody,
    zagotowujemy. Kiełbasę
    kroimy w plasterki, wkładamy
    do garnka. Gotujemy 20 minut.
  • 2. Wyjmujemy warzywa, wlewamy
    żur, doprawiamy solą,
    zmiażdżonym lub przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem
    i gotujemy na małym ogniu
    jeszcze 5 minut. Posypujemy
    majerankiem.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy, obieramy i kroimy
    w ćwiartki. Wkładamy do talerzy
    i zalewamy żurkiem.

Porady

Żurek można zabielić śmietaną i podać z ziemniakami purée.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy