Żurek wielkanocny

  • wyświetlono: 530 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

W mojej rodzinie jest to jedna z ulubionych zup. Oczywiście, zgodnie z tradycją, nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Adela Śmiałek, Opole
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1/2 litra żuru
● 4 jajka
● 2 kawałki kiełbasy śląskiej
● 1 marchewka
● 1 pietruszka
● sól
● 2 ząbki czosnku
● 1 łyżka suszonego majeranku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Żurek wielkanocny

  • 1. Marchewkę i pietruszkę myjemy,
    obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody,
    zagotowujemy. Kiełbasę
    kroimy w plasterki, wkładamy
    do garnka. Gotujemy 20 minut.
  • 2. Wyjmujemy warzywa, wlewamy
    żur, doprawiamy solą,
    zmiażdżonym lub przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem
    i gotujemy na małym ogniu
    jeszcze 5 minut. Posypujemy
    majerankiem.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy, obieramy i kroimy
    w ćwiartki. Wkładamy do talerzy
    i zalewamy żurkiem.

Porady

Żurek można zabielić śmietaną i podać z ziemniakami purée.
PPK_04-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilżurZupa wielkanocna
 

Komentarze

Podobne przepisy

żurek

Dodane przez: JoannaB86

Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Klasyka na wielkanocnym stole

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Dodane przez: Ola1984

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek na bogato - tak jak najbardziej...

żurek

Dodane przez: juchab

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Wielkanoc i jeden z jej nieodzownych...

żurek

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Żurek

Rano odśnieżanie podwórka a na...

image-26w67a9

Dodane przez: mariola1972

Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym

Mini kiełbaski smakują obłędnie...