Żurek wegetariański z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis otrzymałam od koleżanki, która jest wegetarianką.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 l zakwasu na żur
    2 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki mąki
    3/4 szklanki śmietany 18%
    2 łyżki masła
    sól.pieprz, ziele angielskie
    liść laurowy, czubryca, koperek

Żurek wegetariański z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler , cebulę, oczyścić, pokroić na drobno, przesmażyć na maśle. Przygotować garnek, wlać około 4 l wody, dodać pokrojoną marchewkę, przysmażony seler i cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotować około 30 min. Do wywaru wlać zakwas, zmiażdżony czosnek. Gotować 15min. Żurek zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem, czubrycą. Posypać koperkiem. Podawać z jajkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy