REKLAMA

Żurek świąteczny

wyświetlono: 302 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Najlepszy żuek na świecie. Wszystkim będzie samkował. Podczas jedzenia go poczujesz się jak w najlepszej resaturacji. Zabłyśnij wśród rodziny domowym żurkiem na własnoręcznym zakwasie.

opublikowany: 16.04.2013
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na zakwas:
    125 g żytniej razowej mąki (mąka do pieczenia chleba można ją kupić w cerfurze)
    Skórka z piętki razowego dobrej jakości chleba

    Składniki na żurek:
    ilość wody na typowy duży garczek rosołowy
    ok. 60 dag mostek wołowy wędzony lub 70 dag żeberek wędzonych wieprzowych

    8 kapeluszy grzybów suszonych

    30 dag wędzonego boczku surowego

    4 kiełbasy białe z mięsa mieszanego wołowina + wieprzowina

    2 łyżki masła

    3 ząbki czosnku

    2 łyżeczki tartego majeranku

    180 ml kwaśnej śmietany 18 %

    Szczypta: tymianku, oregano

    3 liście laurowe

    Kilka kulek ziela angielskiego

    Kilka kulek pieprzu ziarnistego

    Włoszczyzna:2 marchewki, pietruszka(korzeń), seler, por

    1 miarka soli lub 2 kostki rosołowe wołowe

    4 jajka

    Łyżka oleju

    Pół laski swojeskiej kiełbasy wędzonej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Żurek świąteczny?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas
    Przygotuj go min 4 dni przed planowanym gotowaniem żurku.

    Mąkę zalać w słoiku 250 ml wrzątku i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, dla ułatwienia możną mąkę stopniowo dodawać do gorącej wody. Wstrząsać słoikiem jak szejkerem. Następnie dodać 500 ml letniej wody przegotowanej, dodać skórkę od chleba. Zakryć gazą i związać gumką recepturką. Pozostawić w ciepłym, ciemnym miejscu na co najmniej 3 dni. Kiedy zakwas stanie się kwaśny, zmienić gazę na przykrywkę do słoika i wstawić do lodówki.
  • 2. Żurek
    Wstawić w garczku wędzonkę, gotować przez godzinę czasu aż mięso stanie się miękkie. Wyjąć je z garczka i odstawić do ostygnięcia. Obrać włoszczyznę i wrzucić ją do wywaru. Następnie: ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Spróbować wywaru czy jest słony(większość kości wędzonych jest już słona trzeba spróbować wywaru przed dodaniem soli żeby nie przedobrzyć). Gotować bulion przez następną godzinę co jakiś czas mieszając i próbując w razie potrzeby dodać soli ( będzie ona powoli wchłaniana przez warzywa).
  • 3. Podczas gdy bulion się gotuje podsmażyć na 1 łyżkę masła z odrobiną oleju(uniemożliwia on szybkie palenie się masła) podsmażyć pokrojony drobno boczek z kiełbasą swojską. Dodać do bulionu. Wrzucić do niego suszone grzyby. Kiedy wędzonka ostygnie oskubać ją z mięsa i dodać je do bulionu. Wrzucić do bulionu białą kiełbasę
  • 4. Gotować bulion aż do miękkości grzybów. Pół godziny przed końcem gotowania dodać zakwas, przyprawy. Podsmażyć na pozostałym maśle drobno posiekany czosnek i dodać do bulionu.
  • 5. Dodaj śmietanę.
    Można na dwa sposoby:

    15 min przed końcem gotowania wlać śmietanę do miseczki zaprawić bulion stopniowo mieszając ze śmietaną
    Dodać łyżkę śmietany do talerza.
    Sposób zależy od gustu ja osobiście preferuje ten pierwszy choć jest trudniejszy do osiągnięcia z powodu redukowania temperatury.
  • 6. Spróbować żurek i w razie potrzeby dodać soli, pieprzu lub majeranku. Jeżeli ktoś potrzebuje mieć bulion klarowny może wyłowić warzywa przed dodaniem zakwasu.

Porady

Pamiętaj żeby gotować na wolnym ogniu lecz równomiernie ogrzewającym garczek. Nie przypal czosnku bo żurek będzie gorzki. Według uznania dogotuj jajka lub zjedz z chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna19 luna19

Żurek świąteczny

wielkanocne dania

kategoria: Zupy opublikowany: 07.04.2016 | wyświetlono: 672 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: viki2903 viki2903

Szybki żurek

szybki żurek wielkanocny

kategoria: Zupy żurek żur opublikowany: 22.03.2017 | wyświetlono: 26465 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE