Żurek na zakwasie z wędzoną kiełbasą

4.5 (199 ocen)

Podstawowa potrawa stołu Wielkanocnego.

Składniki:


  • żeberko wędzone
    kiełbasa 2 kawałki
    boczek ok 250gr
    6 ziemniaków
    4 jajka
    majeranek
    liść laurowy
    pieprz
    Sól
    ziele angielskie
    1 l zakwasu na żur
    4 ząbki czosnku
    2 litry wody
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na zakwasie z wędzoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i żeberko zalewamy wodą i gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego. Dodajemy majeranek, łyżeczkę soli, drobno posiekany czosnek. Wszystko gotujemy ok 40 minut. Do wywaru dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy je w wywarze. Gdy będą już prawie miękkie wlewamy zakwas. Chwilę gotujemy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w pół plastry (można wcześniej podsmażyć). Z zupy wyciągamy boczek i żeberko (można je oskubaż, pokroiż i dać każdemu na talerz kawałki mięsa i boczku). Wyciagamy tez liścia laurowego i ziele angielskie. Doprawiamy żurek wg uznania szczególnie majerankiem. Gotowy żur wlewamy na talerz do jajek i kawałków mięsa i kiełbasy i posypujemy natką. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować