Żurek na serwatce w chlebie

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

tzw. serwatczanka, najlepsza na Wielkanoc

  • 30 min

Składniki:

  • serwatka 1.5 litra
    żurek na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby) 0.5 litra
    chlebek do żurku 6 sztuk
    biała kiełbasa surowa 3 sztuki
    boczek wędzony 6 plastrów
    jajka ugotowane na twardo 6 sztuk
    suszone warzywa lub przyprawa uniwersalna 1.5 łyżki
    chrzan tarty 1.5 łyżki
    czosnek ząbki 3 ząbki
    majeranek 1 łyżka
    sól i pieprz (do smaku)
    natka pietruszki posiekana 2 łyżki
    prawdziwki suszone wcześniej długo moczone 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Żurek na serwatce w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętełkach, suszone grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
  • 2. W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, które dodajemy do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Po wyłączeniu ognia wyciągamy z zupy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry.
  • 3. W chlebku ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem oraz natką pietruszki.
  • 4. Zupę możemy podawać dodatkowo z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować