PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Żurek na serwatce w chlebiehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/24/2a449e8a823247ce02a0dd2a887b72a0c465b802.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-na-serwatce-w-chlebie
serwatka 1.5 litra
żurek na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby) 0.5 litra
chlebek do żurku 6 sztuk
biała kiełbasa surowa 3 sztuki
boczek wędzony 6 plastrów
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk
suszone warzywa lub przyprawa uniwersalna 1.5 łyżki
chrzan tarty 1.5 łyżki
czosnek ząbki 3 ząbki
majeranek 1 łyżka
sól i pieprz (do smaku)
natka pietruszki posiekana 2 łyżki
prawdziwki suszone wcześniej długo moczone 4 sztuki
Sposób przygotowania przepisu:
Żurek na serwatce w chlebie
1.
Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętełkach, suszone grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
2.
W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, które dodajemy do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Po wyłączeniu ognia wyciągamy z zupy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry.
3.
W chlebku ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem oraz natką pietruszki.
4.
Zupę możemy podawać dodatkowo z ziemniakami.
KH_01-2013
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze