Żurek na białej kiełbasie

4.5 (196 ocen)

  • 50 min

Pyszny, sycący i pachnący żurek z białą kiełbasą, jajkami, ziemniakami i chrzanem, idealny na Wielkanoc i nie tylko!

  • 50 min

Składniki:

  • żurek w butelce,
    1,5 kg ziemniaków,
    50 dkg kiełbasy białej,
    6 szt jajek ugotowanych na twardo,
    100 ml śmietanki 30%,
    4 kulki ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    2 łyż majeranek,
    1 kość od schabu,
    chrzan ze słoika
    Sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej wody, dodajemy umytą kość schabową- niekoniecznie ale ja lubię zupy na takim wywarze, dodajemy łyżkę soli i gotujemy, następnie zbieramy szumowiny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę- gotujemy przez 10-15 min.
  • 2. Wyciągamy kiełbasę, studzimy i dodajemy pokrojone w półplasterki jajka, dodajemy majeranek i pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.
  • 3. Dolewamy żurek z butelki, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy z chrzanem.
    SMACZNEGO!

Porady

Ziemniaki można ugotować osobno, ale myślę, że taki barszcz jest szybszy w wykonaniu i dużo smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować