Pyszny, sycący i pachnący żurek z białą kiełbasą, jajkami, ziemniakami i chrzanem, idealny na Wielkanoc i nie tylko!
50 min
Składniki:
żurek w butelce,
1,5 kg ziemniaków,
50 dkg kiełbasy białej,
6 szt jajek ugotowanych na twardo,
100 ml śmietanki 30%,
4 kulki ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2 łyż majeranek,
1 kość od schabu,
chrzan ze słoika
Sól,
pieprz,
Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej wody, dodajemy umytą kość schabową- niekoniecznie ale ja lubię zupy na takim wywarze, dodajemy łyżkę soli i gotujemy, następnie zbieramy szumowiny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę- gotujemy przez 10-15 min.
2.Wyciągamy kiełbasę, studzimy i dodajemy pokrojone w półplasterki jajka, dodajemy majeranek i pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.
3.Dolewamy żurek z butelki, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z chrzanem.
SMACZNEGO!
Porady
Ziemniaki można ugotować osobno, ale myślę, że taki barszcz jest szybszy w wykonaniu i dużo smaczniejszy.
Komentarze