Żurek od zawsze kojarzy się nam kojarzy ze świętami Wielkanocne, zgodzicie się ze mną?...jednakże ja lubię tą zupę o każdej porze roku.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 ząbek czosnku
40 g mrożonych grzybów leśnych
210 g ziemniaków ( waga po obraniu)
600 ml wody
200 ml zakwasu żurkowego
6 g oleju kokosowego
Sól, papryka wędzona
Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodać grzyby. Podsmażać całość około 2 minuty.
2.W między czasie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry, dodać do garnka wraz z papryką wędzoną i znów podsmażać 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wodę i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować do miękkości ziemniaków.
3.Do zupy dodać zakwas żurkowy. Zagotować i gotować całość około 2 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą. Zmiksować na gładki krem. Podawać z pokrojonym jajkiem na twardo. Smacznego!
Komentarze