ŻUREK-KREM Z ZIEMNIAKAMI I GRZYBAMI WEGE

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Żurek od zawsze kojarzy się nam kojarzy ze świętami Wielkanocne, zgodzicie się ze mną?...jednakże ja lubię tą zupę o każdej porze roku.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
    40 g mrożonych grzybów leśnych
    210 g ziemniaków ( waga po obraniu)
    600 ml wody
    200 ml zakwasu żurkowego
    6 g oleju kokosowego
    Sól, papryka wędzona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodać grzyby. Podsmażać całość około 2 minuty.
  • 2. W między czasie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry, dodać do garnka wraz z papryką wędzoną i znów podsmażać 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wodę i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować do miękkości ziemniaków.
  • 3. Do zupy dodać zakwas żurkowy. Zagotować i gotować całość około 2 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą. Zmiksować na gładki krem. Podawać z pokrojonym jajkiem na twardo. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować