Żurek grzybowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie pyszne 2 w 1

  • 45 min

Składniki:

  • 2 duże skrzydełka z kurczaka
    1 szkl grzybów suszonych,
    włoszczyzna bez kapusty,
    2 średnie ziemniaki,
    1 szkl zakwasu na żur,
    200 ml śmietany
    listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty

Żurek grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć, wodę odlać. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć skrzydełka, pokrojone grzyby, przyprawy i włoszczyznę.Gotować 20 min. i dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą miękkie, wlać żurek (nie może być z torebki). Gotować dalsze 15 min. i zabielić śmietaną.

Porady

Żurek nie może być z torebki!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Żurek grzybowy

4.39 (231 ocen)

żurek