Żurek aromatyczny

0 (0 ocen)

  • 60 min

bez niego nie ma świąt Wielkanocnych :)

  • 60 min

Składniki:

  • woda 2,5-3 litry
    biała kiełbasa 4 szt (większe)
    cienka kiełbasa 1/2 kg
    pieczarki 1/2 kg
    żurek Knorr 2 torebki
    śmietana 250 ml
    margaryna 2 łyżki
    listek laurowy
    ziele angielskie
    majeranek
    sól
    pieprz

Żurek aromatyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biała kiełbasa 1. Białą kiełbasę zalewamy podana ilością wody, obgotowujemy 15 minut listkami i zielem angielskim. Wyjmujemy kiełbasę, studzimy, następnie kroimy w plasterki i podsmażamy na rumiano na patelni teflonowej ( nie używam do tego żadnego tłuszczu). Wywar przecedzamy.
  • kiełbaska i pieczarki 2. Cienką kiełbasę kroimy w kostkę - podsmażamy. Pieczarki myjemy, kropimy, podsmażamy na margarynie do odparowania wody. Wszystkie składniki wkładamy do wywaru, gotujemy około 30 minut. Żurki rozrabiamy w małej ilości wody, dodajemy do garnka. Całość zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą pieprzem, dosypujemy majeranek.

    Tak ugotowany żurek podaję z ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy