Żurek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gości na weselach, imieninach i świątecznych stołach. Można go spotkać w przydrożnych barach, a także w dobrych restauracjach. On po prostu da się lubić i chyba dlatego wszędzie jest mile widziany ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 ml lub więcej zakwasu na żur
    25 dag białej surowej kiełbasy
    20 dag boczku wędzonego
    4 jaja
    5 suszonych grzybów
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 niewielkie cebule
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki śmietany 18%
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 łyżeczki majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukać, zalać filiżanką zimnej wody i odstawić.
  • 2. Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać zimna wodą (~1,5 l). Cebule obrać - jedną dodać do włoszczyzny, a drugą pokroić w cienkie piórka. Do warzyw dodać dodać kiełbasę, ziele angielskie, listki laurowe i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  • 3. Boczek drobno pokroić, podsmażyć na suchej patelni, przełożyć na talerzyk, a na wysmażonym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
  • 4. Jaja ugotować na twardo i obrać.
  • 5. Z garnka wyciągnąć ugotowaną włoszczyznę i kiełbasę. Grzyby odcisnąć, pokroić w paseczki i razem z wodą po ich moczeniu dodać do wywaru.
  • 6. Lekko wystudzoną kiełbasę pokroić w plasterki i razem z boczkiem i cebulą dodać do wywaru. Całość doprawić zakwasem, solą, pieprzem, majerankiem, roztartym czosnkiem i gotować jeszcze kilka minut.
  • 7. Śmietanę zahartować solą i odrobiną wywaru po czym dodać ją do żurku. Podawać gorący z połówkami jajek. Polecam !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować