Gości na weselach, imieninach i świątecznych stołach. Można go spotkać w przydrożnych barach, a także w dobrych restauracjach. On po prostu da się lubić i chyba dlatego wszędzie jest mile widziany ;)
60 min
Składniki:
250 ml lub więcej zakwasu na żur
25 dag białej surowej kiełbasy
20 dag boczku wędzonego
4 jaja
5 suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
1.Grzyby opłukać, zalać filiżanką zimnej wody i odstawić.
2.Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać zimna wodą (~1,5 l). Cebule obrać - jedną dodać do włoszczyzny, a drugą pokroić w cienkie piórka. Do warzyw dodać dodać kiełbasę, ziele angielskie, listki laurowe i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
3.Boczek drobno pokroić, podsmażyć na suchej patelni, przełożyć na talerzyk, a na wysmażonym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
4.Jaja ugotować na twardo i obrać.
5.Z garnka wyciągnąć ugotowaną włoszczyznę i kiełbasę. Grzyby odcisnąć, pokroić w paseczki i razem z wodą po ich moczeniu dodać do wywaru.
6.Lekko wystudzoną kiełbasę pokroić w plasterki i razem z boczkiem i cebulą dodać do wywaru. Całość doprawić zakwasem, solą, pieprzem, majerankiem, roztartym czosnkiem i gotować jeszcze kilka minut.
7.Śmietanę zahartować solą i odrobiną wywaru po czym dodać ją do żurku. Podawać gorący z połówkami jajek. Polecam !
Komentarze