Żurek

  • wyświetlono: 351 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna zupa, która od wielu, wielu lat, a nawet dziecięcioleci gości na stołach Polaków.

PolskaGotuje
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- woda: 2 litry
- biała kiełbasa: 70 dekagramów
- majeranek: 2 łyżeczki
- śmietana: 3 łyżki
- zakwas na żurek: 2 szklanki
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny mielony: 0.2 łyżki
- jaja: 5 sztuk
- mąka: 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Żurek

  • Żurek1. Wodę należy zagotować, dodać kiełbasę i gotować przez kilka minut, następnie wyjąć kiełbasę i pokroić na kawałki. Włożyć ją ponownie do garnka, dodać zakwas na żur, zupę zaprawić śmietaną i mąką, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek. Jajka ugotować, pokroić na ćwiartki i dodać do żurku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biała kiełbasazimazupaWielkanocwiosnakuchnia polskajesieńkonkurs2010drZupa wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

żurek

Dodane przez: bella81

Żurek kujawski.

Chciałabym się podzielić przepisem...

Żurek na zakwasie z butelki

Dodane przez: AnetaJ

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek to jedna z moich ulubionych...

Żurek

Dodane przez: myska95

Żurek

Najlepszy domowy...

żurek

Dodane przez: paolineczka

Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek

Żurek domowy

Dodane przez: AnetaSłużałek

Żurek domowy

Taki żurek jest bardzo prosty do...

Królewski żurek

Dodane przez: Koronowianka

KRÓLEWSKI ŻUREK

Idealny żurek na świąteczny stół.Ja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE