ŻUREK

0 (0 ocen)

  • 55 min

Smaczny żurek z ziemniaczkami:)

  • 55 min

Składniki:

  • 9 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 l żuru w butelce
    ok. 300g wędzonedgo boczku
    2 kiełbasy zwyczajne
    sól, pieprz
    majeranek
    liść laurowy
    ziele angielskie
    3 łyżki śmietany wiejskiej lub 18-proc.
    2 łyżki mąki
    6 jajek na twardo
    1-2 ząbki czosnku

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku gotuję ziemniaki w osolonej wodzie. Przygotowane Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w małe plasterki.. Następnie zalewamy ok. 3 l wody, dodajemy troszkę soli, kiełbase pokrojoną w plasterki, wędzony boczek i czosnek który trzeba zmiażdżyć. Wszystko razem gotujemy.
  • 2. Do gotującego wywaru wlewamy żurek, który zabielamy śmietaną (ja mam swoją Smietanę którą zbieram z mleka) wymieszaną z mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim.
  • 3. Na koniec gotujemy jajka na twardo. Gdy już będą ugotowane: obieramy i krajemy w plasterki. Gotowe jajka wkładamy na talerzyk i zalewamy gotowym żurkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy