Żurek na zakwasie

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Żurek, który jemy nie tylko na wielkanocne śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 pęta białej kiełbasy
    kilka wędzonych żeberek
    500 ml zakwasu na żurek
    3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    ziele angielskie, liść laurowy
    majeranek
    sól, pieprz mielony
    6 jaj


Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 2l wody, dodać żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
  • 2. Kiełbasę pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju, dodać kiełbasę, smażyć kilka minut.
  • 3. Zakwas wlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem podgotować przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować