Żurek

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszny:)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
    1 ½ szklanki zakwasu do żurku
    3 pętka kiełbasy
    1 cebula
    2 marchewki
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    pieprz
    sól
    1 ząbek czosnku
    ½ szklanki suszonego majeranku
    2 ziemniaki
    3 jajka ugotowane na twardo ( 1 jajko na jedną osobę)
    1 łyżka mąki
    3 łyżki śmietany 18%

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy na ogień, podgrzewamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z cebulą. Odstawiamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu. Do garnka dorzucamy: ziemniaki pokrojone w większą kostkę, ziele angielskie, listki laurowe, zmiażdżony czosnek i podsmażoną kiełbasę (jeżeli używamy białej parzonej, nie ma konieczności jej podsmażania). Wszystko ze sobą chwilę gotujemy. Na samym końcu wlewamy zakwas do żuru. Gotujemy ok. 30 minut. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, aby żur nabrał gęstej konsystencji. Dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze chwilkę. Jajka obieramy, kroimy na pół. Żurek rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy