Żurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja babcia robiła zakwas w glinianym garnku.

Składniki:

  • Zakwas:
    ● 1/2 szkl. płatków owsianych
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 kromki żytniego chleba
    ● sól
    Zupa: 1 l rosołu
    ● po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
    ● liść laurowy
    ● olej
    ● posiekana cebula
    ● 5 pieczarek
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● cukier
    ● majeranek
    ● 3 ugotowane ziemniaki

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas: płatki owsiane zalewamy 2 szkl. letniej wody, solimy. Dodajemy chleb i obrany czosnek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
  • 2. Do rosołu wkładamy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele. Zagotowujemy.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Dusimy z cebulą na oleju. Dodajemy do rosołu. Lekko solimy. Wkładamy obrany czosnek. Gdy będzie miękki, powoli wlewamy zakwas. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki podajemy na osobnym talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy