Żurek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowany żurek podaję na święta. Przepis mojej kuzynki.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dkg kiełbasy podwawelskiej
    2 l wody
    500 ml zakwasu na żurek
    3 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    pęczek natki pietruszki
    sól.pieprz
    majeranek
    przyprawa kucharek
    4 jajka
    2 ząbki czosnku

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę wrzucić do garnka, zalać woda i gotować ok 20 min. Po tym czasie wyjąć kiełbasę ,a do wywaru dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zakwas na żurek. Całość gotować około 15 min. Śmietanę wymieszać z mąką , dodać do zupy. Na koniec dodać majeranek, doprawić. Jajka ugotować na twardo, obrać. Jajka i kiełbasę pokroić w grubą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Gorący żurek rozlać do podłużnych miseczek. Na wierzchu układać paskami na przemian kiełbasę, jajka , natkę pietruszki na wzór pisanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy