Żurek

  • wyświetlono: 220 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepszy domowy...

myska95

Składniki

1,3 litra wody
1 kostka rosołowa
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka wegety
1 łyżka majeranku
0,5 łyżeczki octu
0,5 szklanki wody z ogórków korniszonów (najlepiej domowych)
1 łyżka mąki
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
150g kiełbasy zwyczajnej
150g kiełbasy wiejskiej
3 ugotowane jajka

Dodatkowo:
pieczywo

Sposób przygotowania przepisu:

Żurek

  • 1. Kiełbasę wiejską i zwyczajną pokroić w 0,5 cm plastry.
  • 2. Wodę wlać do garnka. Dodać kostkę rosołową, wegetę, kminek, ziela angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek, ocet, pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem gotować około 10 minut.
  • 3. Mąkę i śmietanę dobrze wymieszać w wodzie z ogórków. Wlać do gotującej się zupy. Zagotować.
  • 4. Jajka pokroić w plastry i dodać do żurku.
    Podawać z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Żurek

Dodane przez: beata80

Żurek

Gości na weselach, imieninach i...

Żurek kujawski

Dodane przez: Kloruś

Żurek kujawski

Tradycyjny żurek kujawski na domowym...

Dodane przez: Ania Ch.

ŻUREK

Wyśmienity, wypróbowany już tyle...

Żurek staropolski

Dodane przez: Bilcia

Żurek staropolski

Pyszny żurek, z chrzanem, czosnkiem...

Żur wielkanocny

Dodane przez: 2milutka

Świąteczny żurek Wielkanocny

Świąteczny żurek wielkanocny na...

żurek

Dodane przez: viki2903

Szybki żurek

szybki żurek wielkanocny

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE