Żurek

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lubię gotować w wolnym czasie, mama jest ze mnie zadowolona, że wykorzystuje jej szkołę gotowania, także mogę wyręczyć ją z codziennego obowiązku.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    pietruszka
    seler
    2 kg ziemniaków
    boczek
    żurek z opakowania
    przyprawy:
    ziele angielskie
    papryka
    pieprz
    liść laurowy
    przyprawa uniwersalna

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek zagotować w pół garnka wody, dodać 2 marchewki, pietruszkę seler( pokrojone w plasterki lub kosteczkę, kto jak woli) Dodać 3 zioła angielskie i liść laurowy.
  • 2. 2 kg ziemniaków pokrojonych w kosteczkę wsypać do gotującej się wody, wyciągnąć boczek, po wysuszeniu pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
    Do zupy dodać przyprawe uniwersalna.
  • 3. W 400 ml wody rozprowadzić żurek w proszku.
    Usmażony boczek wrzucić do zupy.
  • 4. Rozmieszać rozprowadzony wywar z zupą, do smaku dodać pieprzu i papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy