Żurawinowy grzaniec

0 (0 ocen)

Napój ten nie tylko rozgrzewa, ale także poprawia nastrój. Idealnie sprawdza się w roli deseru.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 litra półsłodkiego, czerwonego wina,
    • Miód do smaku,
    • 0,5 pomarańczy,
    • 3 łyżki suszonej żurawiny,
    • 2 goździki,
    • Imbir do smaku w kawałku (około 1 cm),
    • Cynamon do podania,
    • Kilka gwiazdek anyżu do podania

Żurawinowy grzaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino przelewamy do garnka i podgrzewamy. Jednak nie gotujemy. Między czasie pomarańcze obieramy, usuwając dokładnie skórki, kroimy w kostkę i dokładamy do wina. Żurawinę przebieramy i także dodajemy do alkoholu. Smak całości wzmacniamy przez dodatek goździków oraz obranego i pokrojonego w cienkie plasterki imbiru.
    Wino wraz z dodatkami ogrzewamy chwilę na małym ogniu. Następnie odcedzamy owoce i przyprawy. Ten żurawinowy grzaniec słodzimy miodem do smaku, rozlewamy do szklanek. Podajemy wraz z cynamonem, anyżem oraz plasterkiem pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy