ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Można go podać na ciepło, np. na obiad lub na zimno jako przekąskę imprezową, np. pokrojoną w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 op. ciasta francuskiego
    2 pojedyncze filety z kurczaka
    garść żurawiny świeżej lub mrożonej
    4 szt. toruńskich pierników
    3 łyżki oliwy
    szczypta chili
    Dodatkowo:
    1 białko
    1 szt. toruńskiego piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Przekąski

Żurawinowo-piernikowy kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę wrzucamy do miski ( mrożoną lekko odmrażamy), dodajemy pokruszone pierniki, oliwę oraz chili i blendujemy na gładką masę.
  • 2. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie filety smarujemy z obu stron przygotowanym sosem żurawinowo-piernikową.
  • 3. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Środek każdego płata nakłuwamy widelcem i układamy filet z kurczaka. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem.
  • 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ciasto francuskie Kurczak Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować