Żurawinowo- bakaliowy wianuszek.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Trochę pracochłonny,ale warto trochę się pomęczyć,bo mięciutkie ciasto z bakaliami smakuje wybornie.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 dag drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    5 dag roztopionego i przestudzonego masła
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    Masa bakaliowa:
    10 dag suszonej żurawiny
    10 dag rodzynek
    5 dag orzechów włoskich
    5 dag suszonych daktyli
    2 łyżki miodu
    2 łyżki roztopionego masła
    Lukier:
    1 białko
    cukier puder (około 1 szklanka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Żurawinowo- bakaliowy wianuszek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu,żeby podrosły.
  • 2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Do mąki dodać utarte jajka,wyrośnięte drożdże,szczyptę soli,mleko i roztopione masło.Zagnieść mięciutkie ciasto.Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu,aby podrosły.
  • 3. Orzechy i daktyle drobno pokroić.Wszystkie bakalie wymieszać z miodem i rozpuszczonym masłem.
  • Do pieczenia. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt,nałożyć farsz i rozsmarować.Zwinąć w roladę.Kroić w plastry i układać w formie wyłożonej papierem lub folią do pieczenia.Formujemy wianuszek.
  • Upieczone. 5. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Upieczone. 6. Upieczone studzimy
  • 7. Białko ucieramy z cukrem pudrem kilka minut,aż powstanie gęsty lukier.Ilość cukru zależy od wielkości białka.Gotowym lukrem dekorujemy wieniec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować