Żurawinówka

  • wyświetlono: 791 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszna i zdrowa nalewka z żurawiny. Przemrożenie owoców przed zrobieniem nalewki, niweluje goryczkę.

Składniki

0,7-0,8 kg żurawiny
0,5 l wódki
0,25 l spirytusu
2,5 szkl. cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Żurawinówka

  • 1. Żurawinę myjemy, osuszamy na ręczniczkach papierowych i mrozimy na 2-3 dni.
  • 2. Żurawinę rozmrażamy i rozdrabniamy blenderem.
  • 3. Rozdrobnione owoce zalewamy wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień.
  • 4. Owoce odcedzamy na sicie, dobrze je odciskając, aby oddały jak najwięcej soku.
  • 5. Otrzymany sok podgrzewamy wraz z cukrem, do rozpuszczenia cukru. Studzimy.
  • 6. Dodajemy spirytus i całość odstawiamy na 3-4 tyg. w ciemne miejsce.
  • 7. Zlewamy do butelek.

Porady

Nalewka najlepsza po 6-12 miesiącach od przygotowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcinalewkanalewka z żurawiny

Komentarze

Podobne przepisy

nalewka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Nalewka z aronii

Niesamowicie rozgrzewająca i słodziutka...

image-0uisv6u

Dodane przez: aniołek19

Nalewka z pigwowca - pigwówka

Pyszna,zdrowa nalewka na długie...

nalewka z zielonych orzechów włoskich

Dodane przez: Ewelinka1983

nalewka z zielonych orzechów włoskich

Idealna na dolegliwości żołądkowe...

Nalewka

Dodane przez: Cukiereczek

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka ma pyszny smak i wspaniały...

Nalewka z granatów

Dodane przez: rena123

Nalewka z granatów

Mój kolejny nalewkowy eksperyment...

Pieprzówka

Dodane przez: bogusia82

Pieprzówka

Tą nalewkę staram się mieć zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE