Żurawinowe jabłuszka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

super do ciast

  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłek (po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego): 450 gramów
    - konfitury z żurawiny: 4 łyżki
    - cukru: 6 łyżek
    - wody: 100 mililitrów

Żurawinowe jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię przełożyć starte jabłka, wlać wodę i dusić 10 minut. Następnie dodać cukier i dusić kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodać żurawinę i nadal dusić 10 minut.
  • 2. Gotową konfiturą napełnić małe słoiczki ( u mnie wyszły 3 ) i szczelnie zakręcić zakrętkami. Słoiczki można zapasteryzować jeżeli chcemy je dłużej przechowywać. Konfitura dobrze smakuje do ciast lub racuchów.

Komentarze

Podobne przepisy