Żurawinowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowe ciasteczka! Te najlepiej smakują na drugi dzień, gdy odwilgną. Choć u mnie do drugiego dnia utrzymały się tylko 2 sztuki i to te które schowałam:). Są pyszne!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 350 gram mąki,
    • 180 gram cukru pudru,
    • 3 łyżki wiórków kokosowych,
    • 125 g masła lub margaryny,
    - 1 jajko
    • 120 g suszonych owoców żurawiny,
    • 3 łyżki rumu,
    • Szczypta soli,
    Masa :
    • 1/3 litra mleka,
    • 0,5 kostki masła,
    • 1 żółtko,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1-2 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy


    Dodatkowo:
    • 3 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia,
    • Garść suszonej żurawiny

Żurawinowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ciasto. Gotowe odstawimy na około 0,5 godzi do chłodu.
  • Wykrawanie 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Za pomocą szklanki lub literatki (w zależności jakiej wielkości chcemy ciasteczka) wycinamy koła.
  • przed pieczeniem 3. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C do zrumienienia. Upieczone ciastka przekładamy masą, sklejając je po dwie sztuki. Boki także smarujemy masą o obtaczamy w mieszance żurawiny i kokosu.
  • gotowa masa 4. MASA:
    Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy budyń, cukier waniliowy oraz żółtko . Razem mieszamy. Gotujemy budyń i studzimy.
    Masło ucieramy . do utartego dokładamy stopniowo budyń.
    Masą sklejamy ciastka.
  • Obtaczanie w mieszance kokosowo-żurawinowej 5. WYKOŃCZENIE:
    Żurawinę kroimy na mniejsze części. Łączymy z kokosem. Tak przygotowaną mieszanką obtaczamy ciastka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy