Nie ma to jak domowe ciasteczka! Te najlepiej smakują na drugi dzień, gdy odwilgną. Choć u mnie do drugiego dnia utrzymały się tylko 2 sztuki i to te które schowałam:). Są pyszne!
Żurawinowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ciasto. Gotowe odstawimy na około 0,5 godzi do chłodu.
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Za pomocą szklanki lub literatki (w zależności jakiej wielkości chcemy ciasteczka) wycinamy koła.
3.Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C do zrumienienia. Upieczone ciastka przekładamy masą, sklejając je po dwie sztuki. Boki także smarujemy masą o obtaczamy w mieszance żurawiny i kokosu.
4.MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy budyń, cukier waniliowy oraz żółtko . Razem mieszamy. Gotujemy budyń i studzimy.
Masło ucieramy . do utartego dokładamy stopniowo budyń.
Masą sklejamy ciastka.
5.WYKOŃCZENIE:
Żurawinę kroimy na mniejsze części. Łączymy z kokosem. Tak przygotowaną mieszanką obtaczamy ciastka.
Komentarze