Żurawinowe brioszki z pasztetem z gęsich wątróbek

  • wyświetlono: 279 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Żeby otrzymać rzeczywiście dobre ciasto na brioszki, nie można piec go z małej ilości składników. Dlatego lepiej jest zawsze upiec 16 sztuk, resztę zamrozić.

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki


- pasztet z gęsich wątróbek: 150 gramów
BRIOSZKI:
- mąka: 500 gramów
- jajka: 3 sztuki
- żółtko: 1 sztuka
- mleko (letnie): 100 mililitrów
- masło (o temperaturze pokojowej): 150 gramów
- suszona żurawina amerykańska: 4 łyżki
- drożdże (kostka): 0.5 opakowania
- cukier: 4 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
- masło do wysmarowania foremek: 2 łyżki
GALARETKA żURAWINOWA:
- Żelatyna (płatki): 3 sztuki
- porto: 5 łyżek
- tymianek (gałązka): 3 sztuki
- sok żurawinowy: 200 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Żurawinowe brioszki z pasztetem z gęsich wątróbek

  • 1. Przygotować galaretkę żurawinową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zagotować porto z tymiankiem, przelać przez sito, w gorącym płynie rozpuścić odciśniętą żelatynę. Dodać sok żurawinowy, całość przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i odstawić do lodówki.
  • 2. Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i niewielką ilością mąki. Mąkę i sól wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać masło, jajka i żurawinę. Ugniatać, aż ciasto nie będzie przyklejać się do ręki. Odstawić pod przykryciem na 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość. Krótko zagnieść i odstawić na kolejne 20 minut.
  • 3. Ciasto podzielić na 20 części. Z 16 kawałków uformować gładkie kulki. Foremki posmarować masłem, w każdej umieścić jedną kulkę ciasta. Pozostałe kawałki ciasta podzielić na cztery części i zrobić z nich mniejsze kuleczki. W dużych kulkach zrobić kciukiem głębokie wgłębienia, włożyć w nie mniejsze kulki i lekko docisnąć. Żółtko roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą posmarować bułeczki, piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
  • 4. Z 4 brioszek ściąć czubki, każdą wypełnić jedną czwartą pasztetu z gęsich wątróbek. Serwować z grubo posiekaną galaretką.
    Pozostałe 12 brioszek należy zamrozić, a w razie potrzeby rozmrozić i krótko podpiec.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sowaRobert Sowa

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekany pasztet z gęsi

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekany pasztet z gęsi

Smakuje wyśmienicie. W sam raz...

pasztet z gęsi

Dodane przez: majka190382

PASZTET Z GĘSI

Smakuje wyjątkowo pysznie

Pasztet z żurawinową nutą słodkości

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pasztet z żurawinową nutą słodkości

Mięsny pasztet z soczystą żurawiną...

Wykwintny z gęsi

Dodane przez: RedakcjaPP

Wykwintny pasztet z gęsi

Pasztet znakomicie smakuje z chlebem...

pasztet

Dodane przez: Mysiunia

Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku

Pasztet z gęsi bardzo często gości...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE