Żurawinowa konfitura

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Osobiście nie przepadam za smakiem surowych owoców żurawiny, ale smak żurawinowej konfitury uwielbiam. Oczywiście można kupić ją w sklepie, ale nie ma jak domowa. Tym, bardziej, że powstaje błyskawicznie.

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 2 szklanki świeżej żurawiny,
• 10 łyżek cukru,
• 2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Żurawinowa konfitura

  • Zasypanie cukrem1. Żurawinę przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Gotową przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do niej cukier i podlewamy wodą.
  • Smażenie2. Tak przygotowana stawiamy na ogniu. Gdy żurawina się podgrzeje łyżką, najlepiej drewnianą mieszamy masę, starając się rozgniatać owoce. Jeśli je rozgnieciemy unikniemy pryskania owoców. Podczas ogrzewania bowiem „wybuchają”:).
  • Rozlewanie do słoików3. Konfiturę smażymy około 15-20 minut. Gdy masa zaczyna gęstnieć rozlewamy ją do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciŻurawinaPrzetworykonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Ania_L

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa: intensywnie...

Konfitura jagodowa

Dodane przez: ewaeu

Konfitura jagodowa

Pyszna, zdrowa konfitura jagodowa.

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Skotka

Konfitura truskawkowa

Pyszna konfitura, pomimo małej...

Słoneczna konfitura

Dodane przez: zzewa

Słoneczna konfitura

Dlaczego nazwałam tę konfiturę...

Konfitura malinowa

Dodane przez: paulinna

Konfitura malinowa (do herbaty)

Konfitura malinowa to świetny dodatek...

Konfitura paprykowa

Dodane przez: dorota w

Paprykowa konfitura

Niezwykła konfitura, z papryki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE