Żurawinowa konfitura

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W sprzedaży pojawiła się żurawina. Nasza propozycja na konfiturę.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

2 duże pomarańcze
1 szklanka wody
1 szklanka białego cukru
8 goździków
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
700 g świeżej żurawiny
30 ml balsamicznego octu figowego
150 ml Sherry

Sposób przygotowania przepisu:

Żurawinowa konfitura

  • Żurawinowa konfitura1. Pomarańcze wyszorowałem pod ciepłą woda, skrobaczką do cytrusów obierałem skórkę, a sok wycisnąłem do szklanki (powinniśmy otrzymać około pół szklanki soku). Dodałem tyle wody by otrzymać pełną szklankę.
    W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowałem wodę z sokiem, dodałem goździki i gałkę muszkatołową. Chwilkę gotowałem.
    Dodałem cukier i mieszałem do całkowitego jego rozpuszczenia ( na małym ogniu). Żurawinę opłukałem na sitku, lekko osuszyłem i dodałem do rondla wraz ze skórką z pomarańczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

KONFITURA Z WINOGRON

Dodane przez: Barbara Ornat

KONFITURA Z WINOGRON

PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ MAMY-...

Konfitura agrestowa

Dodane przez: mariwanna

Konfitura agrestowa

gęsta, idealnie słodka, prawdziwa....

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Ania_L

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa: intensywnie...

Konfitura jagodowa

Dodane przez: ewaeu

Konfitura jagodowa

Pyszna, zdrowa konfitura jagodowa.

konfitura

Dodane przez: PolskaGotuje

Konfitura wiśniowa

Nie ma nic lepszego od gorocej...

Konfitura z moreli

Dodane przez: paulisia_elk

Konfitura morelowa

Idealna do ciast, tortów, naleśników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE