Żur w chlebie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubię kwaśne zupy. To jedna z nich.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żur: 500 mililitrów
    - wędzony boczek: 50 gramów
    - ziemniaki: 250 gramów
    - kiełbasa (biała, śląska, taka jaką lubimy): 200 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - majeranek: 1 szczypta
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - jaja na twardo: 2 sztuki
    - chleb pełnoziarnisty (chleb występuje w roli talerza, najlepsze są maleńkie chleby): 4 sztuki
    - chrzan tarty: 2 łyżki

Żur w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z wodą (ok. 800 ml) dodać czosnek, boczek, kiełbasę i majeranek. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
  • 2. Do zupy wlać żur, dodać chrzan i gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć kiełbasę, pokroić w plastry. Jaja obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Żur w chlebie 3. Z chleba wydrążyć miąższ, tak aby powstał talerz na zupę. Rozłożyć w nim jajka i kiełbasę. Zalać zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy