Żur staropolski

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam kuchnię staropolską. Inspiracją dla mnie do gotowania dań kuchni staropolskiej są zapiski mojej babci oraz historia przez nią opowiadana.

  • 30 min

Składniki:

  • szklanka zakwasu na żurek z mąki żytniej
    1/4 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
    3 białe kiełbaski
    2 wędzone kiełbaski
    5 jajek na twardo
    ząbek czosnku
    łyżeczka ostrego tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
    szczypta majeranku
    pół szklanki śmietany
    łyżka czystego smalcu
    4 szklanki bulionu wołowego
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żur staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żur staroposlki 1. Zagotować bulion z listkiem laurowym, zielem angielskim, włożyć kiełbaski krojone w plastry, czosnek w plastrach, łyżkę chrzanu, szczyptę majeranku. Chwilę podgotować dodać smalec, zakwas oraz kwas z ogórków. Wymieszać. Zagotować.
  • Żur staropolski 2. Zaprawić śmietaną i ewentualnie łyżką mąki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać krojone jajka na ćwiartki lub plastry. Podawać z chlebem.

Porady

Żur można podawać z kwaśnym białym serem i udekorować gałązkami majeranku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować