Żur kielecki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Region: świętokrzyskie

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 2.5 litra
    - mięsa wołowego lub wieprzowego: 25 dekagramów
    - kiełbasy zwyczajne: 25 dekagramów
    - porcja włoszczyzny bez kapusty: 1 pęczek
    - kwasu z ogórków: 2 szklanki
    - śmietany: 0.5 szklanki
    - zielony koperek lub natka pietruszki: 1 pęczek
    - sól, pieprz/do smaku: 1 szczypta

Żur kielecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar z mięsa, dodając włoszczyznę, a pod koniec wkładając kiełbasę. Wywar przecedzić, ugotowane jarzyny usunąć, kiełbasę pokroić w paski. Wlać kwas z ogórków, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę, kiełbasę i posiekaną zieleninę. Podawać z gotowanymi ziemniakami okraszonymi słoniną lub boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy