ŻUR

0 (0 ocen)

  • 5 min

Żur Wielkanocny z białą kiełbasą, jajkiem i tartym chrzanem

  • 5 min

Składniki:

  • biała kiełbasa -4 porcje (300 g)
    grzybek suszony -1 szt
    cebula mała -1 szt
    żur -2 szkl
    sól czosnkowa
    sól
    pieprz
    chrzan tarty -1,5 łyżki
    majeranek
    śmietana -140 ml
    jajka -2 szt ugotowane na twardo
    woda -2 szkl

Żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor.
    Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować.
  • 2. Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
    Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut.
  • 3. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować.
    Żur podawać z jajkiem i kiełbasą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy