Zupa krem z marchwii i mięska

0 (0 ocen)

Często podobną zupkę robiłam synkowi zanim wyszły mu pierwsze ząbki :)

Składniki:

  • na 2 porcje
    SKŁADNIKI PODSTAWOWE
    - 1 udko z kurczaka
    - 3 duże marchewki
    - ser feta (wedle uznania)

    Dodatkowo
    - pół kosti rosołowej (może być cała)
    - plasterek selera
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - 3 ziarenka pieprzu
    - 2 liście laurowe

Zupa krem z marchwii i mięska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko opłukać, zalać zimną wodą i postawić na średni ogień.
    Po doprowadzeniu do wrzenia dodać przyprawy i plasterek selera.
    Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub słupki,Dodać do mięsa. Gotować aż marchew będzie miękka.
    Udko wyjąć i oddzielić mięso od kości. Mięsko przełożyć do miski,dodać marchewkę i ok 3/4 szklanki wywaru (bez dodatków), Zmiksować.
    Zupę przełożyć do miseczek i dodać do nich pokrojony ser feta

Porady

Można miksować w malakserze. Jeśli chcemy aby krem bym gęstszy możemy dodac mniej wywaru Do zupy można dodać groszek ptysiowy lub grzanki. Krem jest dość słodki więc nie należy żałować sera feta :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy