ZUPKA Z BAKŁAŻANAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dobra sycąca zupka .

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *3 średnie bakłażany około 60 dag.
    *20 dag pieczarek
    *2 pietruszki
    *3 pomidory
    *por
    *pół średniego selera
    *pół szkl. jogurtu
    *żółtko
    *2 łyżki masła
    *3 łyżki oleju
    *1,5 łyżki mąki kukurydzianej
    *1,5litra rosołu z kostki
    *łyżeczka słodkiej papryki
    *natka pietruszki
    *pieprz
    *sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Zupka z bakłażanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przekroić na pół , posolić. Po 30-40 min. opiec w piekarniku,obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Marchewkę ,pietruszkę i seler ,grubo posiekać i krótko podsmażyć na oleju. Pieczarki i por pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i podsmażyć na maśle.Wszystkie składniki zalać bulionem i ugotować na wolnym ogniu. Wyjąć ,przetrzeć przez sito i ponownie połączyć z wywarem. Jogurt wymieszać z mąką, żółtkiem i papryką ,dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą . Zagotować , podawać z grzankami, posypać natką pietruszki.

Porady

Dobra , sycąca zupka . Ja jeszcze najlepiej ją lubię jak jest nie miksowana , w całości warzywka i dodać ziemniaczki .Wymyśliłam zupkę dla wnusi i zmiksowałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować