Zupka ogórkowa dla najmłodszych. Pierwsze ogórki kiszone już są, więc trzeba wykorzystać ich smak oraz ich walory odżywcze. Kiszone ogórki są naturalnym probiotykiem oraz skarbnicą witamin i minerałów.
25 min
Składniki:
250 ml. bulionu wraz z warzywami i mięsem - najlepiej drobiowym,
1 średni ogórek kiszony,
łyżeczka masła,
natka pietruszki.
Zupka ogórkowa dla najmłodszych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli nie mamy bulionu to gotujemy go z marchewki, pietruszki, selera, pora i ziemniaka z dodatkiem kawałeczka kurczaka, ziela angielskiego oraz liścia laurowego.
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach i albo dodajemy do gotowego bulionu i zagotowujemy albo dodajemy go pod koniec gotowania "nowego" bulionu. Posypujemy odrobinką natki pietruszki. W zależności od wieku dziecka miksujemy na krem bądź dowolnie rozdrabniamy.
Komentarze