Zupka jarzynowa z dynią i brokułem - dla niemowląt

4.49 (146 ocen)

  • 25 min

Ta zupka nadaje się dla dzieci powyżej 8 miesiąca. Jest tak dobra, że sama bym ją chętnie Dziecku zjadła :D z tych proporcji otrzymujemy 2 porcje, jedną zamykamy na gorąco w szczelnym słoiczku na następny dzień (trzymamy w lodówce).

  • 25 min

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
    1 średnia marchewka
    3 łyżki dyni pokrojonej w kostkę
    1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki
    1 różyczka brokuła
    1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
    1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupka jarzynowa z dynią i brokułem - dla niemowląt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, po 5 minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy różyczkę brokuła podzieloną na mniejsze kawałeczki, gotujemy 4 minuty. Na koniec dodajemy masło i pietruszkę i przekładamy ugotowaną wcześniej dynię. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej dla dziecka. Dynię można też gotować bezpośrednio w zupce, należy ją wtedy dodać zaraz po ziemniaku.

Porady

Olej możemy stosować zamiennie z masłem o zawartości tłuszczu 82% i oliwą z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować