Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami co powiecie na przepyszną zupę żurek na kefirze, maślance i śmietanie z ziemniakami ? można również z tego przepisu ugotować sam żurek my jednak wolimy w takiej wersji
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g kiełbasy wieprzowej białej,
150 g tłuszczu gęsiego ze skórą,
1 kefir 400 g,
8 średniej wielkości ziemniaki,
1 średnia marchew,
1 mały korzeń pietruszki,
1 mały kawałek korzenia selera,
1 liść pora,
2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
0,5 szklanki maślanki naturalnej,
8 łyżek śmietany 18 %,
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżki majeranku,
3 ząbki czosnku,
1,5 łyżki mąki żytniej,
1 szczypta lub na czubku łyżeczki kwasku cytrynowego
Zupa żurek na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolnie pokrojone warzywa, tłuszcz gęsi lub dowolny kawałek mięsa, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować do miękkości ziemniaków oraz warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wtedy wsypać majeranek i chwilę z nim pogotować a w międzyczasie przygotować kefir, maślankę i śmietanę. Do salaterki przelać nabiał i wymieszać aby się połączyły następnie dodać cukier oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy aby kefir z maślanką i śmietaną się zahartowały
2.Jak już ziemniaki z warzywami są miękkie wtedy wlać przygotowany kefir z maślanką i śmietaną, szybkim ruchem łyżki zamieszać lekko zagotować a następnie dodać opłukaną kiełbasę białą wieprzową i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania mąki, to znaczy mąkę żytnią rozprowadzić z wodą aby nie było grudek zalać zupę aby ją zagęścić, jeżeli komuś będzie mało kwaśna można doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia
3.Ugotowana zupa żurek mimo że nie na zakwasie sporządzonym samemu a na kefirze, maślance i śmietanie jest rewelacyjny. Po ugotowaniu gdy zupa stoi część biała oddziela się od wywaru zupy proszę się tym nie przejmować wystarczy przed podaniem zamieszać i wszystko wraca na swoje miejsce, piszę wam wszystkie przepisy szczerze żeby niebyło że podaję coś źle a potem hejty że źle podaję przysięgam tak jak opisuję tak robię i gotuję i powiem wam że nie jest potrzebne mięso aby dobrze i zjeść i aby było syte jedzonko
Komentarze