Zupa żurek na kefirze

2.8 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami co powiecie na przepyszną zupę żurek na kefirze, maślance i śmietanie z ziemniakami ? można również z tego przepisu ugotować sam żurek my jednak wolimy w takiej wersji

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kiełbasy wieprzowej białej,

    150 g tłuszczu gęsiego ze skórą,

    1 kefir 400 g,

    8 średniej wielkości ziemniaki,

    1 średnia marchew,

    1 mały korzeń pietruszki,

    1 mały kawałek korzenia selera,

    1 liść pora,

    2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    0,5 szklanki maślanki naturalnej,

    8 łyżek śmietany 18 %,

    1 łyżeczka cukru,

    1,5 łyżki majeranku,

    3 ząbki czosnku,

    1,5 łyżki mąki żytniej,

    1 szczypta lub na czubku łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

2.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa żurek na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolnie pokrojone warzywa, tłuszcz gęsi lub dowolny kawałek mięsa, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować do miękkości ziemniaków oraz warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wtedy wsypać majeranek i chwilę z nim pogotować a w międzyczasie przygotować kefir, maślankę i śmietanę. Do salaterki przelać nabiał i wymieszać aby się połączyły następnie dodać cukier oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy aby kefir z maślanką i śmietaną się zahartowały
  • zupa 2. Jak już ziemniaki z warzywami są miękkie wtedy wlać przygotowany kefir z maślanką i śmietaną, szybkim ruchem łyżki zamieszać lekko zagotować a następnie dodać opłukaną kiełbasę białą wieprzową i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania mąki, to znaczy mąkę żytnią rozprowadzić z wodą aby nie było grudek zalać zupę aby ją zagęścić, jeżeli komuś będzie mało kwaśna można doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia
  • zupa 3. Ugotowana zupa żurek mimo że nie na zakwasie sporządzonym samemu a na kefirze, maślance i śmietanie jest rewelacyjny. Po ugotowaniu gdy zupa stoi część biała oddziela się od wywaru zupy proszę się tym nie przejmować wystarczy przed podaniem zamieszać i wszystko wraca na swoje miejsce, piszę wam wszystkie przepisy szczerze żeby niebyło że podaję coś źle a potem hejty że źle podaję przysięgam tak jak opisuję tak robię i gotuję i powiem wam że nie jest potrzebne mięso aby dobrze i zjeść i aby było syte jedzonko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować