Zupa ziemniaczna z podsuszaną kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i szybka zupka na obiad dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
    2 marchewki,
    1 mała pietruszka,
    1/4 małego selera,
    20 dag podsuszanej kiełbasy,
    1/2 pora,
    1 cebula,
    3 łyżki oleju,
    1 litr bulionu warzywnego,
    sól i pieprz,
    2 łyżeczki majeranku,
    słodka mielona papryka,
    gałka muszkatołowa,
    2 łyżki śmietany.

Zupa ziemniaczna z podsuszaną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora i cebulę pokroić w kostkę, a kiełbasę w mniejsze plasterki. Kiełbasę podsmażyć na oleju i odstawić na ręcznik papierowy. Na tym samym tłuszczu podsmażyć starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz selera. Warzywa i ziemniaki zalać bulionem dodać majeranek, i gotować aż warzywa zmiękną. Zupę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką mieloną papryką. Zupę zabielić śmietaną i podawać z podpieczoną kiełbasą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy