Zobaczyłam purpurową marchewkę u koleżanki i zachwyciła mnie kolorem. Szukałam jej intensywnie pytając we wszystkich znajomych sklepach z warzywami. I w końcu trafiłam na nią zupełnie przypadkiem
Zupa ziemniaczano sojowa z purpurową marchwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.warzywa obrałam, oczyściłam. Szalotkę i czosnek drobno posiekałam, wrzuciłam na patelnię z podgrzaną oliwą, dodałam posiekane chili, podsmażyłam kilka chwil. Następnie dodałam startą na tarce jarzynowej marchew i smażyłam razem mieszając aż nieco zmiękła. W garnku zagotowałam napój sojowy dodając 1/2 szkl. wody. Wrzuciłam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i ok. 1/4 łyżeczki soli. Gdy ziemniaki zmiękły dodałam podsmażone warzywa i jeszcze chwilę razem gotowałam. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podałam posypane świeżą rzeżuchą.
Komentarze